Homepage HKN Bibliotheek collectie Zoekresultaat

Zoekresultaat:    2015-     

Aantal gevonden publicaties : 13   (uit: 569)


Uitgebreid zoeken

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

1. Boeknummer: 0003  
1939 -2019 80 jaar Prinses Irene
Dorp en Volk -- 0003           (2019)   
Verzamelalbum met plakplaatjes leden Prinses Irenen Nistelrode Jumbo Nistelrode
Jumbo;  A4;  ( Ja)
 

2. Boeknummer: 0093  
Willem Albert Alexander van Binsbergen Gemeente-geneesheer van Nistelrode, Vorstenbosch, Heesch, Loosbroek en Vinkel
Gezondheidszorg -- 093           (2016)    [Grinsven, Harrie van;]
Biografie over deze veelzijdige huisarts die hier werkte aan het begin van de 20e eeuw
Harrie van Grinsven;  A4;  ( Ja)
 

3. Boeknummer: 0095  
De posterijen ...over communicatie, vervoer en kontakt
Ambacht en beroep -- 095           (2019)    [Grinsven, Harrie van]
Beschrijving geschiedenis van de posterijen in Nederland met die van Nistelrode in het bijzonder. Op de site van Nistelvorst staat ook eenzelfde PDF-bestand dat gratis te downloaden is.
Harrie van Grinsven;  A4;  ( Ja)
 

4. Boeknummer: 0096  
50 jaar buurtvereniging Achterstraat 1970 - 2020
Bewoning buurtschap -- 0096           (2020)    [Vorstenbosch, Ton]
Boek over de historie en bewoning van de Achterstraat in Nistelrode. Bevat ook genealogische informatie, aangedragen door ons lid Lambert van de Bogaart.
Buurtvereniging Achterstraat;  A4;  ( Ja)
 

5. Boeknummer: 0097  
Van klei tot brons - Ton Grassens
Biografiën -- 0097           (2020)    [Wetten, Simon van]
In het Boerenbondsmuseum in Gemert werd op zondag 6 september 2020 het oeuvreboek ‘Van Klei tot Brons’ gepresenteerd over het leven en het werk van de 80-jarige Gemertse beeldhouwer Toon Grassens. In het boek kijkt Grassens terug op de totstandkoming van zijn werk. Hij is nationaal en internationaal bekend.
Gemert Vrijstaat;  A4;  ( Ja)
 

6. Boeknummer: 0321  
The Duke
Sport -- 0321           (2015)    [Zalinge, Edith van]
The Duke is een business club die dé perfecte ambiance voor de combinatie golf en zakelijk netwerken biedt. Hier vinden ondernemers alle ruimte en faciliteiten om sportiviteit en business met elkaar te matchen. Gelegen in de adembenemende ambiance van een bosrijk Brabants landschap in Nistelrode bevindt zich de 18-holes Championship Course.

Boek bevat historische bijdrage van Harrie van Grinven, pag.46 t/m 53.
Arbeidsdienst NAD 126 Wing RCAF Rijkspolitie Molukkers Keiezen MOB-complex
Boek bevat ook een beschrijving van de geschiedenis van het terrein door de jaren heen.

A4;  ( Ja)
 

7. Boeknummer: 0325  
Zie hier! Wij verkopen 77 kasteelhoeven
Dorp en Volk -- 0325           (2015)    [Visser, Rian de; Visser, Florian de]
Dit boek werd in opdracht van de gemeente Bernheze ontwikkeld en gerealiseerd door Rien de Visser en zijn zoon Florian.

Het boek biedt een unieke maar vooral ook levendige en boeiende inkijk in een stukje “geschiedenis van dichtbij”. Het wel en wee van de bewoners van het machtige Kasteel Heeswijk tegenover de dagelijkse beslommeringen van de grotendeels straatarme pachtboeren uit die tijd. Maar de auteurs trekken de lijn door naar het moment van de verkoop van die kasteelhoeven, de zestiger jaren van de vorige eeuw en vervolgens naar de situatie in 2015. De bewoners van toen en nu komen royaal aan het woord en via honderden foto’s wordt er ook een fraai beeldverslag gemaakt. Het boek ( harde kaft, 184 pagina’s, waarin tekst door de auteurs royaal wordt afgewisseld met foto’s en tekeningen) leest heel prettig en is absoluut een prachtige aanwinst voor onze hele regio.

Gemeente Bernheze;  A4;  ( Ja)
 

8. Boeknummer: 0343  
Kunst & Ambacht - Restauratie kasteel Amerongen 1988-2011
Ambacht en beroep -- 0343           (2015)   
In het boek staat het ambacht centraal. Tien ambachtslieden worden voorgesteld in tien verschillende disciplines, werkend met tien verschillende materialen. Uit alle verhalen blijkt hoe ze van hun vak houden en hoezeer dat vak leeft: in hun ambacht ligt volgens hen de verbinding tussen verleden en toekomst besloten. Ze restaureren oude werken maar creëren ook nieuw werk. Topfotograaf Corbino mocht ze in hun atelier op de vingers kijken.

publicatie ‘Kunst & Ambacht’ sluit aan bij het thema van Open Monumentendag 2015 op 12/13 september 2015. Deze publicatie is uitgegeven door Stichting Open Monumentendag, in samenwerking met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Stichting Open Monumentendag wil met het boek een bijdrage leveren aan het levend houden van het immateriële erfgoed.

Stichting Open Monumentendag i.s.m. VIE;  A4;  ( Ja)
 

9. Boeknummer: 0431  
Bros en breekbaar - over een goed bewaarde kokerbijl uit Nistelrode
Archeologie -- 0431           (2017)    [Theunissen, L.; Os, B. van; Brinkkemper, O.;]
Deze Rapportage Archeologische Monumentenzorg (242) gaat in op een bijzondere ontdekking, een goedbewaarde kokerbijl uit Nistelrode (gemeente Bernheze), die W. van Schaijk deed met zijn metaaldetector. In de kokerbijl, uit ca. 800 v.Chr., bleek nog een stuk hout van de eikenhouten steel te zitten.

Het gaat hier om een bijl van het type Niedermaas, gemaakt van brons waaraan veel lood is toegevoegd. Dat lood maakt dat het brons bros is, en de bijl was dan ook niet geschikt als werktuig. De bijl is vermoedelijk als een depositie in een nat milieu achtergelaten.

In dit rapport wordt de kokerbijl beschreven en in context geplaatst, ook wordt uitgebreid ingegaan op de betekenis van deze vondst voor de archeologische monumentenzorg.

Archeologische Monumentenzorg - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed;  A4;  ( Ja)
 

10. Boeknummer: 0493  
Beeldverslag van het rooms-katholieke erfgoed - Historie in vogelvlucht, symbolieken, kerkelijke leer en catechese, gebeden en mystiek
Religie -- 0493           (2015)    [Pluijmaekers, Frans; Coolen, Marius;]
Tijdperken; afzonderlijk, fotoboeken, Devoties - Bedevaarten, Fotoboeken, Geschiedenis, cultureel erfgoed, Devotieprentjes, Godsdienst, Godgeleerdheid, rooms-katholicisme, Rooms-katholicisme
Hulsberg;  A4;  ( Ja)
 

11. Boeknummer: 0504  
Als dankbare en liefdevolle herinnering aan Doodsprentjes als spiegel van religiositeit in de parochie Nistelrode tussen 1960 en 2000
Religie -- 0504           (2016)    [Ouwens, Jan-Thijs]
Scriptie Radboud Universiteit Nijmegen. Op woensdag 4 oktober organiseert HKK Nistelvorst een lezing welke gegeven zal worden door Jan-Thijs Ouwens, broer van onze huidige pastoor.

'Bid voor de ziel van zaliger'
'Dankbaar gedenken wij het leven van'

De bovenstaande citaten komen uit doodsprentjes uit het archief van de Heemkundekring Nistelvorst te Nistelrode. Het eerste komt uit het prentje van een vrouw van 63 die gestorven is in 1961. Het tweede komt uit het prentje van haar man van 86 die is gestorven in 1981. De aanhef van het doodsprentje is bij beide anders. De eerste heeft een religieuze oproep, er wordt namelijk verzocht om voor de ziel van de overledene te bidden. De tweede aanhef geeft aan dat de overledene door de samenstellers wordt herdacht, er is echter geen oproep tot gebed. Deze verschillen binnen één gezin staan symbool voor een aantal veranderingen die zich gedurende de twintigste eeuw hebben voltrokken. Een eerste verandering die direct raakt aan de bovenstaande citaten is volgens uitvaartverzorger Frans Puijmaekers en godsdienstpsycholoog Victor Spauwen de evolutie van het bidprentje naar een gedachtenisprentje.

Doodsprentjes zijn een mooie bron om religieuze veranderingen in kaart te brengen. Ze zijn aan verandering onderhevig en laten op die manier zien welke veranderingen er in onze maatschappij plaatsvinden. In deze lezing komen een aantal zaken aan bod. Allereerst de ontstaansgeschiedenis van het bid- of doodsprentje, een typisch katholiek gebruik. Ten tweede de manier waarop doodsprentjes gebruikt kunnen worden voor wetenschappelijk onderzoek. Als laatste wat de doodsprentjes uit het archief van de Heemkundekring Nistelvorst zeggen over de, met name religieuze, ontwikkelingen in Nistelrode tussen 1960 en 2000 in de regionale, maar ook mondiale, context van die periode.

A4;  ( Ja)
 

12. Boeknummer: 0510  
Van heidegrond tot Vluchtoord Uden - In tien weken tijd heeft Uden een Belgisch dorp
Land en Volk -- 0510           (2015)    [Hellegers, Henk]
De totstandkoming van het Vluchtoord Uden en hoe de Udenaar dit beleefde
Stg. Uden in Geschriften;  A4;  ( Ja)
 

13. Boeknummer: 0516  
't Goet te Arle - De Arlese Hoeve, de Armenhoef, de Amelrijck Booth Hoeve, meer dan zeven eeuwen een boerderij
Monumenten -- 0516           (2016)    [Maas, Paul e.a.]
Toen de fa. Scheepers in 2006 een aanvraag indiende voor de sloop van zijn kalverenstal ging bij William van Herk(+) van de gemeente Best een lampje branden. Dit was niet zomaar een stal! In archiefstukken van 1312 wordt de hoeve al genoemd. Door middel van een jaarringen onderzoek bleek dat het houtskelet van de stal dateert uit 1263.
Het bijzondere van de stal is dat de gebinten nog elementen bevatten van een langsgebint terwijl een dwarsgebint normaal is. Daarom gaf deze stal een unieke kans om leemtes in de kennis van boerderijconstructie uit de 13e en 14e eeuw in te vullen en een brug te slaan naar de archeologie die zich richt op ondergrondse restanten.

Dit boek schenkt aandacht aan de historische achtergronden van de oudst bekende en nog steeds bestaande hoeve. Welke veranderingen onderging de boerderij gedurende die ongeveer 750 jaar, wie waren de bewoners, en welke gronden waren in gebruik? De restauratie van 2014 komt ook aan bod. Daarnaast weten archeologen een relatie te leggen met het grootschalig bodemonderzoek in het nabij gelegen gebied, waar de gemeente Best een nieuwe wijk gaat bouwen.

Het boek is geschreven door Otto Brinkkemper, Ton van den Hurk, Jan-Willem de Kort, Paul Maas, Jan Timmers, Daniel Vangheluwe, Johan Verspay en Dick Zweers. Het is tot stand gekomen mede dankzij (financiële) bijdragen van Erfgoed Brabant, Prins Bernhard Cultuurfonds, Streekfonds Het Groene woud, de gemeente Best, notaris Jan van de Meulengraaf, Frans Adriaanse, Voergroep Zuid en de drie initiatiefnemende partijen. Het resultaat is een boek over een rijk historische en bijzondere boerderij in Best.

Pictures Publishers;  A4;  ( Ja)
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 24 september 2020