Pastoor Ouwens (foto 00469 uit de beeldbank Heemkundekring Nistelvorst)

Collectie foto's Heemkundekring Nistelvorst
 → 
 →  [Fotonummer 00469]
 

 

<    1 2    >

( record bevat 2 afbeeldingen; getoond wordt:   )


 

 
 

 

Uitgebreid zoeken
Fotonummer : 00469
 
Titel : Pastoor Ouwens
Plaats/dorp : Nistelrode
Adres (of locatie) : Laar 47
Datering :
Bijzonderheden : OP DE KOFFIE BIJ?PASTOOR OUWENS
"Eerst maar eens wennen aan elkaar en dan zullen we wel eens kijken." Zo was zijn eerste reactie in het parochieblaadje en in een dagblad vertelde hij zich eerst maar eens te richten op zijn taken als pastoor. Intussen verricht hij zijn taken zeer gedreven en hij lijkt gewend. Na het horen van zijn ongebruikelijke preek tijdens de carnavalsmis, moest ik toch eens gaan horen of hij dit zelf geschreven had.
Het antwoord: "Ja zoals alle preken heb ik deze ook zelf geschreven, actualiteit met een draai naar het geloof, is de opzet." Een compliment is hier op zijn plaats lijkt me, want tijdens deze uiteenzetting blijkt onze nieuwe pastoor een goed gevoel voor humor te hebben. Mooi, hij richt zich op zijn taken, hij past zich aan en is grappig.
Tijd om hem nog beter te leren kennen.
De aanleiding van mijn initiatief tot dit bezoekje is ook het Vormsel dat er aan zit te komen voor een groot deel van de schoolverlaters in groep 8. Doop, Communie en Vormsel, de meeste ouders laten deze keuze bij de kinderen zelf. Al dan niet met een reden zijn er veel kinderen die 28 maart het Vormsel doen.
Hoe was de schooltijd van Frits Ouwens?
Schooltijd
Hoe was zijn tijd voor hij zijn vormsel deed. Frits Ouwens ging al vroeg iedere week naar de kerk. Hij werd misdienaar, in het bejaardehuis in Megen leerde hij door de week de mis te dienen, hierna mocht hij in de kerk zijn dienst gaan doen als misdienaar. Toen weer iets later de koster wilde stoppen omdat het werk te veel werd voor hem, bood Frits de helpende hand als hulpkoster, zodat de koster nog even kon blijven. Een goede daad, wat helemaal hoort bij de jonge pastoor, want hiervan worden er nog vele verteld tijdens ons gesprek.
Zijn tijd in de kerk voelde erg goed, maar hij sprak niet over zijn toekomst als pastoor.
"Wel zei mijn overgrootmoeder een keer tegen mijn moeder, ik was toen 8 jaar: Let maar op, hij wordt nog eens pastoor..", zijn moeder geloofde er toen niets van, maar Pastoor Ouwens is het nooit meer vergeten en vindt het heel apart dat zij dat toen wel wist. Helaas overleed zij in 1981.
Nadat hij de HAVO in Oss afgerond had kwam hij met de verrassende mededeling dat hij naar het seminarie wilde, St. Janscentrum in Den Bosch waar de boeken het verhaal vertelde. Frits Ouwens leerde vooral tijdens zijn stage met verschillende mensen en hun emoties om te gaan. De stage in Meerveldhoven werd zijn leerschool. Daar kreeg hij de stageplek van zijn leven en werd warm ontvangen.

Meerveldhoven
"Daar heb ik alle deuren van de andere kant gezien. Een geweldige tijd, heel fijn en daar heb ik zoveel geleerd." vertelt Pastoor Ouwens enthousiast en denkt hieraan graag aan terug. Tijdens dit verhaal leer ik ook een andere kant kennen, want hij was niet alleen meegaand, hij wist toen al heel goed wat hij wilde. Toendertijd hadden zijn superieuren zoiets van, och dè mènneke. "Ik was natuurlijk ook jong, maar 'dè mènneke' wist heel goed wat hij wilde en wat niet." En hij wilde niet, zoals voorgesteld werd, naar Rome. In de plaats van naar Rome te gaan, werd er een brief naar de paus gestuurd of hij op 23 jarige leeftijd i.p.v. de vereiste 24 jaar, om Priester gewijd te kunnen worden.
Na de zegen van de Paus, werd hij gewijd en in het warme thuis van ?zijn? Meerveldhoven aan het werk. Tijdens zijn tijd later in Wanroij, dacht hij wel eens aan een nieuwe uitdaging en het liefst wilde hij naar Nistelrode en Vorstenbosch, daar had hij al eerder over nagedacht. Hierdoor zei hij nee tegen eerdere voorstellen, maar toen onze parochies in beeld kwamen was de beslissing snel gemaakt.
Thuis
Hij is vanaf het begin heel hartelijk ontvangen door de harde kern van vrijwilligers in deze parochies. Hierdoor is het gemakkelijk om je thuis te voelen. Zoals de enthousiaste pastoor vertelt, lijkt zijn leven zo vanzelfsprekend, dat bij mij de vraag opkomt, waardoor hij al zo jong zo zeker was van zijn keuze. Waren er inspirators of mensen waardoor voor hem duidelijk werd dat dit het was wat hij wilde?
"Nee, dit bedoelen ze denk ik met een roeping. Mij is zo vaak die ene vraag gesteld: zal je geen spijt gaan krijgen van je keuze, een toekomst zonder kinderen zonder partner? Even op het seminarie is er een moment geweest, waarop ik dacht dat ik het wel zeker moest weten wilde ik hiermee doorgaan. Toen ik de keuze maakte, was dat voorgoed en is het geen issue meer geweest, het is goed zoals het is. " eindigt ook Pastoor Ouwens op deze vraag zonder twijfel.
De toekomst
Op de vraag of er nu veel veranderd zal worden na het jaar ?wennen aan elkaar?, lijken tot op heden met de werkwijze in de St. Lambertuskerk ten opzichte van de gewenste werkwijze van de pastoor, maar kleine accentverschillen te zijn. Hoelang hij zal blijven weet niemand, maar deze pastoor zullen we leren kennen als een man die geen blad voor de mond heeft. Hij focust niet op de speciale momenten van het jaar, zoals het doen van een doop, het geven van de eerste Heilige Communie, het Vormsel of Huwelijken die hij doet, nee het geloof is een groot geheel, dat het hele jaar doorgaat. Alles met de beste inzet. "Waarbij je het alleen volhoudt als je jezelf blijft en eerlijk bent. De voelsprieten staan aan. Ik zal inspringen op signalen die ik krijg uit de parochies, maar dit niet overdrijven. "
Een man aan wie je niet veel hoeft te vragen om veel antwoorden te krijgen en dat is natuurlijk weer precies waar het bij een pastoor om draait; hij laat je nadenken. Een man zei eens tegen Pastoor Ouwens: Meneer pastoor, ik ben het niet eens met uw preek! "Mooi", reageerde Pastoor Ouwens, "U hoeft het niet met me eens te zijn, maar als u er over nadenkt, dan heeft u in ieder geval geluisterd."
Pastoor Groothuijse zal nooit worden vergeten en leek moeilijk te evenaren, het zal ook voor hem fijn zijn om te zien, dat er goed voor 'zijn' parochianen gezorgd wordt door deze waardige opvolger.
Pastoor Ouwens, dank u wel voor uw openheid en welkom thuis.

Auteur: Rian van Schijndel
Bron: foto: Rian van Schijndel
Meer info: http://www.pastoraleeenheidnv.nl/
 
Fotograaf : Rian van Schijndel
Collectie :
Fotoboek HKKN :
Rubriek : Religie
Subrubriek : Pastoor
Categorie :
Achterkant afbeelding :
Google Map :
 
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 19 juli 2022